UNDANG2 ISLAM UNTUK BUKAN ISLAM DAN SELURUH MANUSIA

Terdapat banyak undang2 Islam yang digunakan oleh orang bukan Islam, seperti sembelihan, berkhatan dan perbankan Islam. Ini bermakna, undang2 Islam bukanlah lapuk dan tidak boleh diterima oleh akal manusia. Ia adalah selaras dengan lojik akal manusia kerana tiada sesuatu syariat pun yang Allah tentukan melainkan ada kewajaran dan lojiknya. Ia bukan untuk orang Islam sahaja, tetapi ia juga untuk semua manusia.


Sentimen pada masa ini undang2 Islam hanya untuk orang Islam sahaja dan mahkamah syariah membicarakan orang Islam sahaja. Adalah diyakini pada masa akan datang, ia juga diluaskan untuk orang bukan Islam, sama ada mereka datang ke Mahkamah Syariah atau mahkamah sivil itu sendiri telah mengikut prinsip Islam.

Sebagai contoh, sekiranya ada kesalahan yang akan diambil tindakan keras hanya untuk orang Islam sahaja seperti berzina dan minuman arak, manakala orang bukan Islam longgar. Mungkin pada masa akan datang berlaku jenayah yang berleluasa yang melibatkan mabuk. Statistik menunjukkan bahawa peratus yang terlibat dengan gejala semakin menungkat ini seperti kemalangan jalan raya dan kekerasan rumah tangga melibatkan mabuk. Orang Islam telah ada undang2 yang khusus manakala orang bukan Islam?? Akhirnya masyarakat melihat wajarnya untuk membuat undang2 khusus tentang perkara ini.

Namun, akal yang sempit mungkin melihat bahawa agama tidak boleh menjadi sandaran untuk membentuk undang2 yang akan mengawal semua tindakan manusia. Sekiranya ada undang2 yang berteraskan agama, ada yang menolaknya kerana tidak lojik dan sebagainya. Memang sesuatu yang berteraskan kepada agama itu, tidak berapa disukai oleh manusia kerana ia mungkin dianggapa tidak lojik kerana berlainan dengan hawa nafsu dan keinginannya.

Bagi orang bukan Islam, mereka mungkin lebih yakin apabila melihat bukti terlebih dahulu sebelum menerimanya. Mereka tidak beriman dengan agama Islam, maka perlu dibuktikan. Namun, bagi orang Islam keimanan mereka kepada Allah sangat penting untuk mereka menerima undang2 Islam dan mereka perlu berfikir dengan baik untuk melaksanakannya dalam kehidupan.

Orang tidak boleh terima hukum aurat, tetapi boleh terima pakaian seragam polis dan askar. Kenapa?

Dr. Muhamad FaisalPost a Comment

0 Comments