Membuang Kesialan Pemikiran Liberal Sempena Bulan Safar


Menurut adat Melayu, Bulan Safar seringkali dikaitkan dengan bulan membuang “sial” kerana terdapat dalam alam adat melayu upacara khurafat seperti “mandi Safar” bagi membuang sial. Walaupun pada masa kini, amalan membuang sial ini telah beransur ditinggalkan namun terdapat sesetengah pihak yang menjauhkan diri dari agama kerana beranggapan ianya suatu kesialan yang menghalang dari kemajuan. Mendekatkan diri dengan agama hanya membawa kepada pemikiran yang mundur kerana ia merupakan suatu dakwaan yang bersifat dogma dan tidak disokong dengan fact and figure. Solat dan puasa, kuliah dan ceramah agama dianggap tidak produktif kerana tidak membantu meningkatkan ekonomi negara, melainkan hanya untuk memenuhi keperluan kerohanian sahaja. Manakala, kuat berpegang dengan agama pula hanya akan membawa kepada taassub dan ekstrimis semata-mata.
 


Oleh sebab itu, menurut mereka, agama hanya perlu dijadikan sebagai urusan peribadi sahaja, bukan untuk dijadikan sebagai asas untuk membentuk peraturan dan undang-undang yang perlu dipatuhi oleh orang lain. Paksaan ini sebenarnya akan membawa kepada suatu kongkongan yang menghalang hak asasi manusia. Setiap diri manusia dan anggota masyarakat perlu diberikan ruang kebebasan untuk meneroka minat, kecenderungan, naluri, bakat, kemahiran dan kecenderungan mengikut gaya dan hak masing-masing. Memaksakan hukum hakam agama ke atas orang lain merupakan pencabulan hak asasi manusia. Biarlah manusia melakukan apa sahaja yang dimahunya asalkan tidak ganggu orang lain walaupun berjudi, menukar jantina, minum arak, melakukan riba, tidak solat asalkan tidak ganggu orang lain. Mengaitkan semua tindakan manusia dengan hukum hakam merupakan suatu kesialan yang perlu dijauhkan. 

Selain itu, sesorang yang kuat berpegang dengan prinsip agama dianggap sebagai kolot, dan mundur. Manakala seseorang yang melakukan jihad, amal makruf dan nahi mungkar merupakan suatu kesialan yang perlu dihindar kerana ia membawa kepada keganasan. Orang yang boleh tolerate dengan prinsip agama dianggap sebagai terbuka, open minded dan sporting. Oleh sebab itu, kehadiran seorang ahli agama dalam komuniti mereka dan dalam organisasi mereka akan memayahkan lagi keadaan kerana ahli agama itu akan bercakap tentang dosa pahala yang bagi mereka membawa kepada kesialan. Ahli agama tidak progresif, tidak produktif dan tidak innovatif kerana asyik bercakap soal hukum, dan halal haram semata-mata.

Apakah jenis kesialan yang sebenarnya wujud pada diri mereka sendiri yang tidak mahu diikat dengan peraturan tuhan sedangkan perjalanan darah, degupan jantung dan pergerakan nadi patuh pada aturan Allah. Ada tak manusia yang boleh kawal perjalanan darahnya sendiri, degupan jantungnya dan pergerakan nadinya? Malahan nafas yang disedut itu sendiri pun kalau diminta untuk dibayar, manusia tidak mampu untuk membayarnya. Itu belum lagi ditanya tentang perjalanan bumi dan bintang, matahari dan bulan, siang dan malam. Buanglah kesialan liberal yang menganggap agama sebagai mundur dan kolot. Kembalilah kepada ajaran Islam yang sebenar.

Post a Comment

0 Comments