Tudung - Sumbangan Menjelang Idilfitri

Menjelang Idilfitri ini ramai di kalangan orang yang berada mahupun di kalangan ahli politik memberikan sumbangan kepada ibu tunggal, anak yatim, fakir miskin dan sebagainya. Sumbangan-sumbangan yang biasa diberikan ialah berupa beras, minyak, susu, gula dan sebagainya termasuk wang ringgit dan pakaian baju raya.

Antara bentuk sumbangan yang ringkas bermodal kecil tetapi boleh memberikan impak besar kepada dakwah ialah sumbangan tudung. Sejak dua menjak ini, menjadi trend wanita masa kini memakai tudung Indonesia. Orang kata ala Ibu Airini (pelakon drama bersiri Indonesia “Bonda”), saya kurang pasti.

Sumbangan yang disampaikan dalam bentuk tudung, katakan sebanyak 50 helai kepada 50 orang penduduk sesebuah kampong, sekiranya 10 orang sahaja yang memakai tudung itu sempena Idulfitri ini, penduduk kampong itu pasti akan saling bertanya. Di mana dapat, sapa yang bagi, dll. Ia tidak sekadar dapat memberikan political mileage kepada pemberinya malah ia boleh menyuntik budaya Islam bertudung di dalam sesebuah masyarakat itu.

Harganya tidaklah mahal. Sekiranya dibeli secara bundle yang berisi 20 helai, ia hanya RM90 atau RM4.50 sehelai. Jika diberli secara runcit harganya antara RM 10- 15. Ini harga Jalan Tengku Abdul Rahman (TAR). Ini untuk harga tudung yang kosong. Kalau berwarna warni tu, ada yang mahal dan ada yang lebih murah lagi. Kalau ada value added dengan sulaman, manic dll, lagi mahalla.

Ini tidak bermakna, tidak lagi perlu untuk bagi beras. Tetapi beras pun bagi, tudung pun bagi. Dengan modal RM4.50, dia akan pergi jaja di sekeliling kampong dengan satu budaya yang baik.

Ini sekadar lontaran idea sahaja.

Apa yang penting di dalam dakwah ialah hikmah yang antara lain membawa maksud convincing dan influencing.Post a Comment

0 Comments