Melayu dan Budaya pak turut

Betulkah bangsa Melayu sangat sinonim dengan sikap pakturut hasil daripada sikap malas / malu bertanya dan takut/ malu menjawab? Sekiranya ada pelajar Melayu dan Indonesia, yang terkedepan untuk bertanya dan menjawab ialah pelajar Indonesia. Kalau dibandingkan dengan orang Arab, tak sempat pensyarah bertanya, mereka sudah bangun untuk menjawab.

Kita faham, bahawa orang yang sering bertanya di dalam kelas itu merupakan pelajar yang aktif dan pemikirannya memusatkan kepada aspek pelajarannya. Walau bagaimanapun, kalau semuanya nak tanya, tak jadi lah pula. Dengan kata lain, soalan yang dikemukakan itu berkualiti.

Kesan daripada sikap malas bertanya menjadikan masyarakat melayu sebagai masyarakat yang malas berfikir dan akhirnya mengasilkan budaya pak turut sehingga gagal menggarap suatu sikap yang kritikal dan sensitif terhadap persekitaran sekeliling. Apa yang berlaku hanya dilihat penuh kesepian tanpa memerhatikan sama betul atau salah. Mereka kurang berminat dengan aspek pemikiran yang abstrak dan lebih suka kepada reality dan bersifat material.

Dari satu sudut yang lain, saya berhipotesis bahawa sikap ini menjadikan Malaysia antara negara Islam yang kedepan dari sudut pembangunan. Tetapi dari sudut pemikiran, gagal.

Antara isi-isi pentingnya yang dalam kepala, tapi tak sempat nak ulas.

Orang melayu walaupun sengap di dalam kelas, tetapi cemerlang di dalam peperiksaan.
Orang melayu tidak berapa minat untuk berdebat dan bercanggah pendapat.
Orang melayu tidak berapa didedahkan untuk menjawab persoalan falsafah di sebalik hukum Islam.
Orang melayu suka bertaqlid di dalam akidah
Antara pak turut melayu dan rasional orang cina
Melayu traditional dan melayu liberal - traditonal dari sudut agama (kepercayaan), liberal dari sudut tindakan.


Harap dapat diberikan kelapangan masa untuk mengulas..

Post a Comment

0 Comments