Matangkah manusia membuat pilihan?

Tajuk entri pada kali seolah-olah mendown grade kan kemampuan manusia pada hari ini. Mereka sebenarnya sudah cukup dewasa dan matang untuk membuat pilihan. Mereka tidak lagi perlu dibuat tunjuk ajar lagi. Betul ke? Yer la. Ramai orang yang telah masuk universiti dan pendapatan mereka pula cukup banyak. Bagaimana pula boleh kita nafikan kebolehan dan kematangan mereka dalam membuat pilihan.

Tetapi..

Dalam membuat pilihan yang pelbagai, manusia akan terikut dengan rentak nafsu dan syahwatnya. Kita tahu bahawa nafsu manusia tidak pernah tua dan angan-angannya seringkali melebihi kemampuannya. Selalunya, nafsu manusia akan membuat pilihan kepada perkara yang boleh mendatangkan pulangan kepada dirinya sendiri daripada orang lain.

Kalau ada satu peluang kekayaan, jarang sekali kita jumpa orang menawarkannya untuk orang lain. Kalau boleh biar dia seorang sahaja yang kaya. Oleh sebab itu, ketika memilih, biar untung untuk kita, baru orang lain. Untuk anak kita, baru anak orang. Untuk keluarga kita, baru keluarga orang. Ini adalah nature kepada manusia.

Islam mengajar manusia agar manusia dapat mengawal nafsu ini dengan membawa dimensi agar sesuatu pilihan itu biarlah mengambil kira kepentingan orang lain. Kebelakangan ini, semakin terserlah sikap mementingkan diri sendiri daripada orang lain. Kalau nak lebihkan kepada orang lain, mesti ada pulangan atau keuntungan.

Contoh..
Dalam masyarakat moden, budaya gotong royong semakin susah nak jumpa.
Kat surau pula, nak angkat cawan pun tunggu ajk yang buat. Belum lagi nak sapu sampah atau nak basuh pinggan.
Budaya menegur semakin payah kerana masing-masing ada hak masing-masing. Nak pakai apa pun apa orang kisah. Sebab itu, semakin maju, semakin tak kisah pada orang kata.

Atas dasar inilah timbul suara yang melaungkan hak asasi manusia.

Islam ingin melentur diri manusia agar dapat mendidik nafsu manusia dengan suatu misi membolehkan manusia melebihkan orang lain daripada diri sendiri. Tidakkah solat itu penuh dengan pengajaran kemasyarakatan. begitu juga dengan ibadat yang lain.

Asas nilai yang terdapat pada orang barat ialah melebihkan diri sendiri daripada orang lain. Sebab itu, mereka tidak kisah nak pakai apa pun hatta nak tukar jantina dan kahwin sejenis.

SEMPENA BULAN PUASA INI, BAGAIMANA PUASA MENGAJAR MANUSIA MEMBENTUK SIKAP DARIPADA MELEBIHKAN DIRI SENDIRI KEPADA MELEBIHKAN ORANG LAIN?


Bersambung ..

bersambung ..

Post a Comment

0 Comments