STATISTIK PERMOHONAN MURTAD 2000 HINGGA 2006

Statistik permohonan murtad yang didapati di JAKIM hasil daripada kajian fail menunjukkan peningkatan yang tinggi pada tahun 2004 hingga 2006. Sejumlah 46 kes pada tahun 2004 dan 2005 manakala 41 kes pada tahun 2006 berbanding pada tahun-tahun sebelumnya. Ia seperti yang termaktub dalam jadual di bawah:-* Penyelidik tidak dibenarkan untuk mendapatkan data dan maklumat terperinci permohonan daripada pihak Jabatan Pendaftaran Negara disebabkan oleh sebab tertentu yang bersifat rahsia dan tertakluk di bawah akta rahsia rasmi (OSA).Tajuk Kajian:
Kaedah penyelesaian dalam menangani pertukaran agama di kalangan masyarakat Melayu-Islam di Johor, Selangor dan Wilayah Persekutuan KL.

Ketua
Dr. Farahwahida Mohd Yusof
Ahli
PM. Aminudin B. Ruskam
Azmi Shah Suratman
Mohd Nasir Ripin
Nur Raihan Nordin
Sharifah Munirah Timmiati

UTM

http://eprints.utm.my/7864/1/78097.pdf

Post a Comment

13 Comments

Guru said…
berdoalah kita semoga fitnah ini tidak menimpa kaum keluarga serta sahabat handai kita..
Anonymous said…
Amin. Berdoalah kita agar ramai yang sanggup ke depan memperjuangkan Islam agar kejadian seperti ini tidak lagi berlaku.

Abu Irfan.
Mubarakh Ali said…
Faisal. Can I ask for the source of the statistics? Becuase I would like to use is as a refrence to an article I'm about to write.

I'm unable to extract official statistic on these. They are pertinent to address the duties of PAS, Majlis Fatwa and other to irredicate the trend.

Thank you
http://eprints.utm.my/7864/1/78097.pdf

Please find in the above link
undang2 ISLAM MALAYA MEMANG ZALIM... ADA KE PATUT MASUK PENJARA JIKA NIKAH LUAR NEGARA TAPI JIKA BERZINA HANYA DENDA, PATUT SEBAT 100 KALI!

HAH SILA JAWAB, WAHAI ISLAM MODIFIED, SETUJU?
permata said…
salam. ustaz, ana nak tanya, ada tak statistik terkini murtad di malaysia?
Saya tiada statistik yang terkini.
Noraini said…
dahsyatnya umat Islam hari ini. akidah lebih nipis dari kulit bawang..

kpd ibnu marzuki, sebelum persoalkan denda kahwin lari, tanya diri, mengapa mesti kahwin lari? wali perempuan tak setuju? mohonlah hakim jadi wali.. nak berpoligami? hakim akan panggil isteri skrg tetapi bkn utk brtanyakan prsetujuan smata2, tapi utk mnilai kmampuan & tggungjawab suami tu.. andainya dgn kluarga isteri skarangpun suami xbtgjwb, boleh jamin ke dgn kluarga akn dtg bkl jd lebih baik?

jgn terlalu memudahkan.., nanti tak kekal lama...
SALAM..
BOLEH TOLONG BAGITAHU MACAM MANA PROSEDUR YG USTAZ LAKUKAN DALAM MENDAPATKAN STATISTIK MURTAD ITU?
UNTUK MAKLUMAN USTAZ, SAYA JUGA SEDANG MENGKAJI ISU MURTAD DI KALANGAN SAUDARA BARU.NAMUN SAYA TAK TAHU MACAM MANA DAN KAT MANA PERLU SAYA DAPATKAN DATA TENTANG ISU INI.
HARAP USTAZ DAPAT MAKLUMKAN CARANYA.
TQ
Boleh dapatkan satu lagi tesis di UIAM. The phenomenon of apostasy in Malaysia. - Nur Suriya bt. Mohd Nor.
SALAM..
tesis yang dimaklumkan itu,saya dah refer kerana saya juga ex-student uiam..
biasanya pejabat atau institusi agama yang mana mempunyai statistik murtad terkini?ustaz ada cadangan atau idea macam mana cara saya nak adakan temubual golongan murtad di kalangan saudara baru kerana untuk mendapatkan golongan murtad agak sukar berbanding golongan yang memeluk islam di kalangan saudara baru.

tq
Memang susah nak dapatkan komen dari mereka.
Boleh p gereja dan tanya mereka orang yang keluar dari Islam.
Kang nasir said…
semakin menggerikan.
bertapa kalangan saudara2 kita ramai yg mengambil mudah tentang asas iman & taqwa.