Bukti orang Islam keliru dengan masalah aurat?


Berdasarkan kepada analisis terhadap soaljawab agama yang terdapat dalam laman web ahkamonline.net, permasalahan mengenai aurat telah mendapat hit tertinggi berbanding dengan soalan dalam kategori yang lain. Sungguhpun masyarakat Islam amnya telah pun diajar mengenai aurat semenjak kecil lagi, tetapi persoalannya, kenapakah mereka masih lagi keliru. Sama ada mereka gagal memahami dan menguasai apa yang disampaikan oleh guru atau apa yang disampaikan oleh guru itu tidak sama dengan reality. Cikgu ajar lain, kat rumah, mak ayah dan masyarakat buat lain.
Adakah selama ini kita melihat fenomena bertudung merupakan suatu budaya sahaja yang bukan lah sangat untuk melaksanakan tuntutan agama. Malah sesetengahnya pada andaian penulis, mereka kata bertudung itu lebih lawa. Kalau tidak bertudung, Nampak tidak cun.

Sering kali penulis perhatikan sebahagian orang Islam menganggap bahawa aurat hanyalah rambut sahaja. Mereka kelam kabut menutup kepala bila ada orang datang rumah dan ada yang sengaja pakai tshirt berlengan pendek. Adakah mereka keliru bahawa pergelangan tangan, betis dan sebagainya masih lagi aurat. Kenapa mereka keliru? Malah ada penulis terperhatikan perempuan bertudung kepala tetapi lurah belakang punggung nampak dan pusat pula tersembul keluar.

Adakah mereka keliru? Atau sengaja keliru? Atau terkeliru?

Adakah ini kesan modernity?
Post a Comment

0 Comments