DAKWAH DAN GERAKAN ISLAM DI MALAYSIA BERJAYA: ALIRAN SEKULAR MELAYU TIDAK BERANI SANGGAH HUKUM ISLAM SECARA TERBUKA

Antara kejayaan usaha dakwah dan gerakan Islam di Malaysia ialah mengetengahkan Islam sebagai cara hidup sehingga kumpulan sekular melayu bagaikan tiada kekuatan untuk menentang arus kesedaran Islam yang semakin deras. Mereka kelihatan tidak berani kedepan  untuk menentang pelaksanaan dan hukum Islam secara lantang seperti 20-30 tahun sebelum ini. Ketika diperkenalkan enakmen Jenayah Syariah 30 tahun dahulu kedengaran suara yang memandang sinis seperti "kalau nak makan sup tangan, pergilah ke Kelantan”. Kini suara-suara seperti itu tidak lagi kedengaran melainkan suara-suara nakal yang sayup kedengaran dari kejauhan sekali sekala. 

Kita boleh lihat kejayaan usaha dakwah dan gerakan Islam dalam contoh2 berikut: 

-> Kalau dahulu, ustazah pun pakai selendang yg diletakkan di atas bahu, tetapi kini tudung menjadi suatu yang trend pula. Kedai tudung online bercambah bagaikan cendawan yang tumbuh selepas hujan. Malah terdapat orang yang malu kalau tidak pakai tudung. 
-> Kalau dahulu, kuliah Maghrib sekali sekala, itu pun dalam bab ibadat sahaja. Kini Kuliah Maghrib di masjid dan surau hampir setiap malam dan setiap hujung minggu khususnya di kawasan bandar dan pinggir bandar. 
-> Kalau dahulu, bila sebut hudud aja, terus dikaitkan dengan agenda politik PAS sehingga disebut “Hudud PAS”. Kini Hudud boleh diterima oleh hampir semua orang dan mereka faham itu adalah agenda Islam yg perlu diperjuangkan oleh semua orang Islam. 
-> Kalau dahulu, memberi derma untuk isu kemanusiaan di luar negara dianggap sebagai janggal. Tetapi kini tabung derma kemanusiaan untuk luar negara semakin banyak sehingga ada pihak yang mengambil kesempatan atas kemurahan hati orang Malaysia. 
-> Kalau dahulu, orang memandang sepi dengan institusi tahfiz, kini sekolah tahfiz tumbuh berkembang dan mendapat sambutan hangat apatah lagi sekolah gabungan tahfiz dan sains. 
-> Kalau dahulu, pelaksanaan undang2 Jenayah Islam hanyalah secara retorik sahaja, tetapi kini pelaksanaannya sudah kepada tahap pindaan Akta dan Enakmen. 
-> Kalau dahulu, kehadiran masyarakat ke program agama agak menyedihkan, kini kehadiran agak menggalakkan, malahan masyarakat sanggup membayar hingga ratusan ringgit untuk hadir program agama. 
-> Kalau dahulu, orang memandang hina dengan Islam, tetapi kini semua benda dan jenama ingin dikaitkan dengan Islam. 
-> Kalau dahulu, pasukan polis, tentera, jururawat dll tidak mempunyai uniform menutup aurat, tetapi kini telah ada uniform khusus yg menutup aurat. 
-> Kalau dahulu, bank Islam susah mahu cari makan, kini Hong Leong Islamic Banking mendapat anugerah perbankan Islam yg terbaik. 
-> Kalau dahulu, pakai kopiah putih dianggap sebagai penyokong PAS, kini kopiah putih diterima oleh semua orang. 
-> Kalau dahulu, hanya tentera sahaja ada unit agama iaitu KAGAT, kini PDRM pun sudah ada iaitu Bahagian Agama dan Kaunseling (BAKA)

Berdasarkan kepada beberapa contoh di atas boleh dikatakan bahawa itu adalah hasil kejayaan usaha dakwah yang berterusan yang dijalankan oleh gerakan Islam di Malaysia sejak sebelum merdeka lagi. Kejayaan ini bagaikan sebuah arus kesedaran Islam yang kuat sehingga sesiapa yang tidak mengikuti arus perkembangan ini akan ketinggalan. Oleh sebab itu, kita dapati:*

-> Pengeluar filem dan stesyen TV,  terpaksa menyediakan program Islamik atau ala Islamik bagi memenuhi citarasa rakyat yang sudah beralih dari program anugerah bintang filem kepada program realiti Islam.
-> Ahli perniagaan terpaksa menggunakan jenama Islam untuk melariskan perniagaannya, memakai kopiah untuk memberikan keyakinan kepada awam, dll.
-> Penerbit buku pula beralih kepada buku-buku Islamik, dan ada yang diceduk dari karya Indonesia untuk dihidangkan kepada pembaca, kerana minat pembaca yang telah berubah. Majalah hiburan seperti Mangga sudah tiada lagi di pasaran dan URTV pula diterbitkan atas Ihsan sahaja. 
-> Ahli politik pula, terpaksa memanggil para ustaz untuk menarik kehadiran kepada program mereka kerana masyarakat sudah kurang percaya pada ahli politik yang korup. 
-> Peniaga pula sibuk melariskan produk mereka dengan makanan dan pakaian sunnah.

-> Ramai yg terpaksa mengiakan pindaan RUU355 biarpun mungkin hati mereka ada sedikit keberatan untuk menerima pindaan itu. Paling tidak pun, mereka tidak menentangnya secara terbuka.

*Ini adalah sebahagian contoh sahaja

BIARPUN SECARA TERPAKSA, TETAPI BIARKANLAH MEREKA MULAKAN SECARA TERPAKSA. DIHARAPKAN LAMA-LAMA MEREKA IKHLAS. Budak yang berumur 6 tahun, mengerjakan solat mungkin kerana disuruh oleh guru. Biarpun terpaksa, apabila ia berumur 16 tahun, dia sudah boleh buat secara ikhlas. 

Bagi musuh Islam, ARUS KESEDARAN ISLAM INI PERLU DISEKAT. Sekiranya dibiarkan, arus ini lama kelamaan akan mengukuhkan dan menegakkan lagi Islam sebagai cara hidup. Islam dan kufur  adalah perkara yang berlawanan. 

Bagaimanakah cara yang dirancang oleh musuh Islam? 

Arus kesedaran ini perlu ditolak secara halus. Mereka perlu: 
1- Arus kesedaran ini perlu DISEDERHANAKAN (Moderate)  
2- Arus kesedaran ini perlu DIALIHKAN kepada aspek kerohanian sahaja
3- Arus kesedaran ini perlu DICOP sebagai pengganas dan daiesh
4- SEMARAKKAN PERBEZAAN DAN KHILAF sesama kumpulan Islam

Post a Comment

0 Comments