KUAT AQIDAH KUAT BERDAKWAH (Siri 1)

Apa Erti Saya Meyakini Aqidah Islam (Siri1)
1- Apabila kita mengucap dua kalimah syahadah, ia bermakna bahawa kita meyakini bahawa hanyalah Allah tuhan yang satu dan hanyalah Islam satu2nya agama yang betul. Inilah prinsip tauhid yang bermaksud "MENSATUKAN" iaitu menganggap ketuhanan hanyalah satu dan kebenaran itu juga adalah satu. 
2- Inilah juga perjanjjan yang telah dibuat ketika mana kita berada pada alam roh dahulu. 

3- Atas prinsip inilah kita meyakini bahawa cara hidup yang lain daripada Islam adalah ditolak. Sesiapa yang meninggal dunia dalam keadaan berpegang dengan keyakinan selain dari Islam, mati dalam keadaan kufur. Mereka akan ditempatkan di dalam neraka.

4- Sejarah yang paling buruk dan paling rugi dalam hidup seseorang manusia apabila mati dalam keadaan kufur kerana akhir kesudahan mereka di dalam neraka. Oleh kerana pentingnya point ini, Allah meletakkan nya di dalam rukun iman yg keempat iaitu beriman dengan hari kiamat, iaitu kesudahan nasib manusia.

5- Tugas seorang manusia yang meyakini akidah Islam ialah DAKWAH

5-1- cuba dan berusaha mengajak manusia yg belum lagi memeluk Islam agar menganut Islam. Atau sekurang2 nya dia boleh terima kebenaran Islam. 

5-2- cuba mengajak mereka yang berfahaman dengan cara hidup atau gaya berfikir barat (sosialis, komunis, sekular dll) agar menerima Islam sebagai cara hidup. 

6- Kita mengajak semua manusia agar menerima Islam kerana kita sayangkan mereka semua. Kita meneruskan risalah yang dibawa oleh Rasulullah iaitu mengajak manusia kepada Allah. 

7- LAGI KUAT KEYAKINAN KEPADA AQIDAH ISLAM, LAGI KITA PERLU KUAT BERDAKWAH UNTUK SELAMATKAN MANUSIA. APA  ERTINYA KITA MEYAKINI AQIDAH ISLAM, KALAU KITA TIDAK MEYAKINI ISLAM SEBAGAI AGAMA YG PALING BENAR.

Dr. Muhamad Faisal

Post a Comment

0 Comments