Tazkirah Idilfitri (Siri 1): Meriam buluh


1. عيد الفطر diambil dari perkataan عيد yang dibaca dengan ع berbaris bawah. Bukan dibaca ع dengan baris atas (aid) seperti yang sering diamalkan di Malaysia.

2. Hari Raya Idilfitri merupakan sambutan kegembiraan terhadap amal ibadat yang telah dilakukan sepanjang bulan Ramadan. Setelah orang Islam penat menahan diri dari makan dan minum, bersusah payah melakukan amal ibadat dan berletih dalam mencari malam lailatul qadar, Allah telah memberikan penghargaan atas semua usaha itu dengan menyediakan suatu sambutan besar-besaran yang dinamakan dengan hari raya. Ia sebagai tanda berakhirnya kepada kursus pembentukan modal insan terhebat yang berjalan selama sebulan. Sebagai mana kita rasa gembira dengan berkahirnya musim peperiksaan, ujian dan kursus yang dipenuhi dengan tekanan, begitu jugalah kita berasa gembira bila berakhirnya kursus modal insan yang ingin melahirkan manusia yang bertaqwa.

3. Sambutan pada hari ini merupakan sambutan yang besar. Oleh sebab itu ia dinamakan dengan “hari raya”. Dalam bahasa melayu, “raya” memberi makna sangat besar, sangat luas dan sangat hebat. Seperti jalan raya, hantu raya, lebuhraya dll.

4. Hari raya adalah hari kegembiraan kepada orang Islam, bukan hari bersedih. Bising adalah tanda orang gembira. Orang yang bergembira, tidak duduk di rumah bersendirian dan mengunci pintu. Biasanya, dia akan mencari kawan/ rakan untuk bercakap, berkongsi cerita dan bersembang riuh rendah. Kalau diperhatikan majlis sedih seperti majlis kematian, tiada hiruk pikuk dan tiada pula bising kerana meraikan kesedihan atas pemergian seseorang. Berbeza dengan majlis kenduri, lagu dan pancaragam didendangkan untuk menambah lagi kebisingan sebagai tanda keseronokan.
 
5. Di kawasan nusantara, budaya ziarah dan memberkan wang raya merupakan amalan turun temurun bagi meraikan kegembiraan hari raya selain dari mengenakan pakaian yang indah pada hari raya. Makanan pula ada yang special iaitu lemang/ ketupat dan rendang dll.
 
6. Di kampung pula, orang Melayu menggunakan meriam buluh dan meriam katak untuk mewujudkan suasana bising. Namun, sejak dua menjak ini meriam buluh terutamanya meriam katak semakin tidak diketahui oleh generasi masa kini. Barangkali telah berpinda kepada meriam karbaid di ipad dan iphone.
 
7. Bagi orang cina, mereka membakar bunga api dan bermain mercun bagi menambahkan lagi suasana kegembiraan pada hari raya. Adat mereka ini telah menular di kalangan orang melayu, apabila bunga api dan mercun telah menjadi suatu budaya Melayu pula.
 
Hiasan: Seorang budah sedang mencucuh meriam buluh.
 
 
 Struktur meriam buluh.

Meriam tin atau meriam katak


Struktur meriam katak atau tinCara nak buat meriam katak. Sila klik sini.
 

8. Kita orang bergembira, biarlah ada sebabnya. Orang peghak kata “Seghonok bior ada pase. Jangan seghonok tak de ape pase”. Ada orang gembira sebab amalan, ada sebab dapat makan, ada sebab dapat main meriam, ada sebab dapat jumpa adik beradik dan kawan2. Namun, ramai di kalangan orang Islam yang tidak tahu sebab di bergumbira pada hari raya. Sebagai seorang Islam, kita seronok biarlah disebabkan amalan yang dilakukan melebihi sebab-sebab yang lain.
Meriam Buluh Talang


 Bersambung ke siri 2


 

Post a Comment

0 Comments