Antara ILMU dan KESEDARAN

Tahu dan sedar adalah dua perkara yang berbeza. Pengetahuan seseorang mengenai sesebuah kewajipan terhadap dirinya dan cara melaksanakannya belum cukup kuat mendorongnya melaksanakan kewajipan itu.

Oleh sebab itu, betapa seorang ibu merepek kepada anaknya agar balik cepat sebelum waktu senja. Begitu juga dengan ustaz yang membebel apabila pelajar di asrama main bola sampai 7.15 petang. Bukannya budak-budak tu tak tau kena balik awal.

Sama lah juga dengan solat jemaah di surau. Kita dapat perhatikan sekiranya lebih dari 5% penduduk sesebuah komuniti pergi ke surau/ masjid sudah cukup baik. Bukannya orang tidak tahu bahawa solat jemaah di masjid itu lebih baik dari solat di rumah.

Pengetahuan bukan segalanya tetapi ialah kesedaran dan keyakinan. Maka di sinilah tumpuan kerja dakwah iaitu memberikan kesedaran kepada masyarakat. Tugas pendakwah ialah menyuntik kesedaran dan menanamkan keyakinan kepada Islam.

Untuk mengajar orang, perlu kepada pengetahuan. Tetapi untuk memberikan kesedaran ini tidak semestinya masuk sekolah tinggi atau menjejakkan kaki ke menara gading. Cukuplah kefahaman yang jitu tentang Islam dan kemahuan untuk menggerakkannya.

Dakwah bukan kerja eksklusif seorang ustaz atau guru tetapi kerja semua orang Islam. Masing-masing boleh berperanan untuk memberikan kesedaran kepada orang lain walaupun dengan beberapa patah perkataan sahaja. Malah kadang kala dengan isyarat pun sudah cukup.

Post a Comment

1 Comments

Anonymous said…
Salam- benar Ustaz, memang mudah untuk memberitahu tahu agak sukar untuk mencetus sedar...