Janji syurga bukan method dakwah kepada orang kaya?

Ketika pembentangan syarahan perdana oleh seorang Profesor daripada Indonesia di UKM pagi tadi, beliau berpandangan bahawa menjanjikan keindahan syurga kurang sesuai untuk dijadikan wasilah dakwah kepada non Muslim yang sudah selesa seperti mereka yang berada di barat. Keselesaan dan kesenangan yang ada pada mereka buat masa ini dan jangkaan pada masa hadapan meletakkan keselesaan mereka telah sampai ke kemuncaknya. Kalau nak dijanjikan dengan bidadari, mereka boleh dapatkan perempuan dengan apa sahaja rupanya, warna kulitnya, jenis rambutnya dan sebagainya. Kalau disebut kenderaan, mereka boleh memiliki kenderaan yang cukup canggih pada masa ini, bukan sahaja cepat tetapi dengan kos yang minima. Dengan kata lain, kalau kita menyebut kesenangan dunia, mungkin mereka rasa apa yang mereka peroleh itu sudah selesa bagi mereka dan kurang menarik minat mereka.

Sungguhpun apa yang dijanjikan oleh Allah Taala itu jauh daripada apa yang ada di atas muka bumi ini, tetapi orang yang sudah selesa dengan keadaan material (kalau benarlah), method dakwah menerusi janji syurga tidak sesuai untuk mereka. Walau bagaimanapun, ini masih lagi belum sebagai satu teori, tetapi ia masih lagi hipotesis yang perlu dibuktikan dengan kajian.
Post a Comment

3 Comments

ummufateh said…
so, kita janjikan mereka azab neraka yang pedih je la. yang dahsyat, yang mengerikan, yang menakutkan dan mnyeksakan cam ne?
Mungkin antara method yang sesuai ialah reverse psychology.
Guru said…
assalammualaikum

betul juga teori tu...
macamana Rasululullah berdakwah pada org2 kaya Quraisy dulu?