Wahabi / salafi bukan ASWJ?

Salafiyyah/ wahabiyyah bukanlah aliran terkeluar daripada ASWJ kerana hadis firqah 73 tidak menjelaskan dengan detail siapakah ciri ASWJ melainkan baginda menyebut cirinya ialah "apa yang aku dan sahabatku berada di atasnya".

Sekiranya terkeluar daripada ASWJ, apakah kategori mereka?
Kafir?
Munafiq?
Ahli bid'ah?

Selagi mereka berlaku khilaf dalam skop yang dibenarkan maka tidak ada masalahnya.

Sebagaimana sifat 20 yang tidak mempunyai dalil yang khusus dan pembahagian tauhid kepada 3 pun tidak mempunyai dalil yang khusus melainkan ke semua itu merupakan ijtihad para ulama maka "Ijtihad tidak boleh dirungkai dengan ijtihad".

Kata Imam al-Ghazali di dalam Munqidh, sifat 20 sebagai ubat yang perlu digunakan kepada mereka yang perlu.

Cuma apa yang menjadi masalah kepada aliran salafi / wahabi ini ialah pendekatan yang dianggap keras dan sesetengahnya melampau. Sebahagian mereka kurang meraikan keadaan dan uruf masyarakat di dalam membawa perubahan. Sungguhpun difahami bahawa perubahan itu perlu dibayar, tetapi janganlah harga itu sehingga tidak mampu dibayar oleh masyarakat sehingga pengguna menganggap penjual itu mencekik darah. Berpadalah ketika menjual barangan.

Dengan kata lain, pelampau ashairah pun bermasalah manakala pelampau salafi/ wahabi pun bermasalah.

Apa yang difahami daripada perbincangan di dalam bab akidah, penggunaan ASWJ merujuk kepada aliran perdana umat Islam di dalam bab aqidah, fiqh dan tasauf. Manakala yang tidak mengikuti ASWJ tidak semestinya sesat. Cuma janganlah mengeruhkan suasana masyarakat yang ada.

Post a Comment

0 Comments