Pemikiran Sufi VS Pemikiran Dakwah

Pemikiran sufi merupakan pemikiran yang mengajak tuannya agar jadi orang baik dan rajin buat amal ibadat. Ia banyak memberikan tumpuan kepada peningkatan kerohanian untuk diri sendiri dan agak kurang menumpukan kepada aspek memastikan persekitaran dan kehidupan manusia mengikuti ajaran Islam. Oleh sebab itu, beruzlah merupakan sebahagian daripada manifestasi kepada pemikiran ini.

Fenomena ini telah menjadi sebagai sebahagian daripada pegangan kepada masyarakat Islam di Malaysia sehingga menyebabkan usaha mengajak manusia kepada kebajikan dan menentang kemungkaran kurang mendapat perhatian.

Oleh sebab itu, pelajaran di masjid tentang sabar, syukur, ikhlas, taat dan sebagainya ; begitu juga dengan pengajian yang berkaitan dengan solat, puasa, zakat dan haji menjadi silibus utama di masjid. Manakala, subjek yang berkaitan dengan perundangan Islam, ideologi semasa dan pelaksanaan ajaran Islam jarang sekali mendapat tempat dalam pengajian di masjid/surau. Apabila disebut tentang perkembangan semasa, maka terus dianggap sebagai mencampuradukkan politik dengan agama di dalam masjid. Politik itu kotor..

Kelihatan dalam suasana masyarakat moden yang mementingkan diri sendiri pada hari ini, pemikiran sufi terus mendapat tempat di kalangan sebahagian orang Islam. Sebagai contoh, peningkatan program motivasi diri dan kerjaya yang mendapat tempat dihati masyarakat sehingga ada yang sanggup mengeluarkan duit beribu ringgit.

*Pemikiran sufi berbeza dengan orang sufi yang mempunyai pemikiran dakwah. Ramai juga orang berfikiran sufi, tapi bukan orang sufi.
Post a Comment

0 Comments