Makna Fitrah - Zakat fitrah dan Idilfitri

Zakat fitrah ialah mengeluarkan kewajipan zakat setelah kewajipan berpuasa berakhir dan tidak lagi berpuasa.
(الفطر) maksudnya berbuka.

Fitrah mempunyai banyak pengertian.
1. Pecah (الفطر - الشق).
2. Menciptakan tanpa ada contoh sebelumnya (الاختراع والابتداع). Iaitu Allah menciptakan alam ini tanpa ada panduan daripada template atau sample sebelum ini.
3. Naluri (الجبلة والطبع)
4. Sistem yang diciptakan oleh Allah.
5. Kejadian (الخلقة)
6. Agama

Islam merupakan agama yang bersifat fitrah kerana Allah menjadikan manusia sedia menerima perundangan dan peraturan yang terdapat di dalam Islam. Oleh kerana beragama itu merupakan fitrah kepada manusia, maka manusia mencari dan tercari-cari panduan yang bersesuaian dengan manusia, sesuai dengan jiwa dan sifat kemanusiaannya.

Manusia memerlukan kepada makanan, pakaian dan tempat tinggal dan ia tidak dapat hidup tanpa ada tiga perkara ini. Maka manusia bekerja keras di dalam kehidupannya mencari tiga keperluan ini, bahkan ia cuba sampai ke tahap kepuasan semaksimumnya dalam usaha mendapatkan keperluan ini.

Kesemua itu fitrah, kerana
tiada manusia yang tidak memerlukan kepada makanan dan minuman,
tiada manusia yang tidak memerlukan kepada tempat tinggal,
tiada manusia yang tidak memerlukan kepada seks,
tiada manusia yang tidak memerlukan kepada pakaian,
tiada manusia yang tidak memerlukan kepada pekerjaan,
tiada manusia yang tidak memerlukan kepada pengangkutan,

Kalau ada orang yang menolaknya, kita akan kata orang ini gila, bodoh, nak mampus, baghal dan sebagainya kerana ia menolak sesuatu yang menjadi keperluan kepadanya.

Begitu juga, kalau orang menyalah gunakan keperluan itu seperti melakukan seks dengan binatang, atau seks sama jantina atau seks melalui dubur. Maka kita kata bahawa orang kata ini melakukan perkara diluar tabie. Baghal.

Seperti manusia memerlukan kepada makanan, pakaian dan tempat tinggal yang kesemua itu merupakan keperluan dan fitrah manusia, manusia juga memerlukan kepada agama bagi mengatur kehidupannya.

Allah membekalkan panduan menerusi al-Quran dan al-Hadis agar ia menjadi panduan kepada manusia. Segala peraturan yang terdapat di dalam Islam semuanya bersesuaian dengan fitrah manusia. Ada tak perkara yang Allah perintah itu bertentangan dengan fitrah manusia?

Dalam perkembangan berkaitan kes sebatan terhadap Kartika - adakah orang yang menolak hukuman sebat cara Islam boleh dianggap sama seperti seorang yang memperakui dan mengesahkan seks luar tabie. Baghal..

Post a Comment

0 Comments